Nästan hälften av alla svenskar har aldrig bytt bank

Publicerad 2016-08-01

Det skriver SvD i en artikel som publicerades nyligen. Många anser sig vara nöjda med villkoren hos sin nuvarande bank, men flera uppger också att skillnaden mellan bankerna inte är tillräckligt stora och att det verkar krångligt och svårt att byta bank. Men av de som någon gång bytt bank uppger de flesta att det var ”ganska lätt” eller ”mycket lätt”.

Vad beror det här på? Vi på bankbetyg.se tror att anledningen till att så många drar sig för att byta bank är att man inte på ett enkelt sätt kan jämföra villkoren mellan bankerna. Man utgår ifrån att det inte skiljer så mycket, men går man ner i detalj och tittar på den enskildes situation kan ett byte av bank göra stor skillnad i vardagsekonomin, och inte endast om man har bolån eller inte.

Ett exempel är villkoren för betal- och kreditkorten mellan bankerna. Vissa banker har kundbonus där du får poäng på alla köp du gör och som sedan omvandlas till pengar som sätts in i en sparfond. Det är bra för dig som gör många och stora kreditkortsköp. Du får en slags rabatt på alla dina inköp och du kan använda rabatten till eget sparande.

Andra betal- och kreditkort har ett utökat konsumentskydd, du kan till exempel få ett års förlängd garanti på vissa högkostnadsvaror. Det är bra för dig som vet med dig att du ofta tecknar extra tilläggsförsäkringar, på t.ex. datorer eller vitvaror, vilket du alltså slipper med rätt kreditkort. Dessa kort har ofta också andra försäkringar som pris- och köpskydd.

I undersökningen är det många som uppger att det verkar krångligt och svårt att byta bank. Men egentligen handlar ”svårigheten” om att förstå vilken bank som passar ens behov bäst. Själva bytet är relativt enkelt – man kontaktar bara banken man vill flytta till och sedan hjälper de till att ordna med allt. Du behöver själv aldrig kontakta din gamla bank. Att själva bytet är enklare än man tror visar också SvD:s undersökning: av de som någon gång bytt bank uppger 84 % att det var ”ganska lätt” eller ”mycket lätt”.

Vad är viktigt för dig? Vad tjänar du mest på? Använd gärna våra jämförelseverktyg på bankbetyg.se för att jämföra fler aspekter mellan bankerna.

Här kan du läsa hela artikeln från SvD: http://www.svd.se/fyra-av-tio-har-aldrig-bytt-bank--sa-gor-du
Här kan du läsa en guide från Råd och Rön som handlar om vad du ska tänka på när du byter bank. http://www.radron.se/guider/guide-sa-byter-du-bank/