Unga har dålig koll på sin privatekonomi

Publicerad 2016-04-05

Unga har dålig koll på sin privatekonomi. Det slås fast i två undersökningar som nyligen presenterats av Länsförsäkringar och Finansinspektionen.

De ungas okunskap om den egna privatekonomin har ökat de senaste åren. Hälften av alla vuxna klarar inte av att ge råd till sina barn om lån, försäkringar och levnadskostnader. Bara 20 procent av alla unga som fortfarande bor hemma vet vilka levnadskostnader de skulle ha vid en flytt. Alla ungdomar som haft ett eget ansvar för studiebidraget och pratat ekonomi hemma har dock större förutsättningar att skapa egna budgetar och betala sina räkningar.

Kunskaper inom privatekonomi är en färskvara som behöver fyllas på i takt med att livet förändras, hävdar Finansinspektionen. Den grundläggande kunskapen om pengar och pengars värde behöver byggas på för att en konsument ska kunna göra medvetna val i olika stadier i livet. Om du vill ha hjälp med din privatekonomi kan du läsa mer på Smartbudget. Där kan alla, både ungdomar och vuxna, utan kostnad använda budgetverktyget Smartbudget - som är en del av Sumer.

Mer läsning: