Fler outsourcingliknande tjänster för privatekonomin

Publicerad 2016-01-05

När matkasseföretagen kom var det få som trodde på idén. Vem skulle vilja leja bort komponerandet av något så personligt som den egna maten? Men fördelarna visade sig snart – det var smidigt, enkelt, bekvämt, det sparade tid och det kostade inte mycket mer än att köpa maten själv, eftersom företagen kunde ta ut sina marginaler främst genom att köpa in stora partier billigt.

Även när städföretagen etablerade sig för några år sedan fanns det en viss tvekan - släppa in någon i sitt eget hem för att få det städat kändes avlägset för många människor. Men trots att det kostade mer än att städa själv vann de många fördelarna; slippa ett betungande och tråkigt arbete som ofta riskerade att bli uppskjutet och få mer egen tid som man kunde välja att lägga på antingen arbete eller familjen, vägde tungt.

På den privatekonomiska sidan har outsourcingliknande tjänster för privatpersoner som fenomen varit koncentrerad till företag som vill ta hand om dina placeringar, det vill säga fondbolag. Under 90 och 00-talet har utbudet för de här tjänsterna exploderat och numera finns det väl knappast någon som inte vid någon tidpunkt ägt fondandelar i ett fondbolag.

Det nya nu är att den här typen av outsourcingliknande tjänster blir allt vanligare även inom andra områden av privatekonomin. Ett sådant exempel är företaget Sumer som är en hopslagning av två företag inom prispress och fintech. Idén är att du genom en fullmakt överlåter till Sumer att ta hand om en eller flera av dina avtal som är kopplade till hushållet, som till exempel el och försäkringar. Och precis som med matkasseföretagen slipper du en massa arbete, som förhandling, priskoll och avtalsbyte. Det intressanta med modellen är att du också sparar pengar över tid, eftersom Sumer med det stora medlemsantalet får skalfördelar och kan förhandla fram bättre avtal än om du gjort det själv.

Ett annat exempel på den här typen av tjänster är Bolånetorget där du kan överlåta ränteförhandlingen av ditt bolån med banken. Du slipper själv göra någonting och får istället ett färdigt förslag presenterat. I båda de här fallen är tjänsterna gratis. Företagen får istället provision från leverantörerna.

Om de här outsourcingliknande tjänsterna för din privatekonomi är här för att stanna återstår att se. Att till exempel överlåta ansvaret för dina avtal är en tröskel för många, men att intresset är stort är tydligt. Det som till slut ändå gör att vi väljer den här formen av tjänster är att det ger oss mer av det vi värdesätter allra mest – tid.

Läs mer hos Institutet för näringslivsforskning