Privatlån

Ibland kan man råka ut för oförutsedda utgifter där pengarna helt enkelt inte räcker till. Då kan det vara skönt att veta att det i många fall går att ta ett privatlån för att kortsiktigt lösa situationen. Det kan vara allt från att värmepannan gått sönder till att man akut behöver köpa något som man inte hunnit spara ihop pengar till. Privatlån är ett lån av pengar som tas ut till lite högre ränta än till exempel ett bostadslån men som du kan få relativt omgående. Om du plötsligt drabbas av flera oförutsedda utgifter eller om du är sugen på att göra drömresan innan du har hunnit spara ihop till den, ja då kan du dra nytta av ett privatlån. När du ansöker om ett privatlån måste du räkna med att långivaren kommer att göra en kreditupplysning på dig för att säkerställa att de kan känna sig trygga med att låna ut pengar. När kreditupplysningen är genomförd och lånet blir godkänt, för kreditgivaren över pengarna till i de flesta fall, ett bankkonto. Ett lån är alltid förenat med en extra kostnad och en generell regel är att ju längre återbetalningstid du väljer för ditt privatlån desto högre blir räntan. Du vinner därför på att återbetala ditt lån på så kort tid som möjligt.

Lånegräns

Vissa långivare har en gräns för hur stora lån de kan bevilja och denna gräns är oftast reglerad efter kundens inkomst. Det är också viktigt att komma ihåg att det finns flera banker och utlåningsinstitut som även har en åldersgräns för utlåning av vissa belopp. Om du som kund får ett ”nej” hos en eller två långivare behöver man inte ge upp hoppet om att få ett privatlån. Det finns alltid aktörer på marknaden som är villiga att låna ut pengar, men desto osäkrare kund, desto högre ränta gäller. Det är viktigt att komma ihåg att regler och avtal mellan de olika utlåningsföretagen kan skilja sig en del och det gäller att alltid läsa det finstilta i avtalstexten och det är alltid bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite.

När kan man tänkas behöva ett privatlån? Det finns många situationer som kan avhjälpas med ett privatlån och listan kan göras lång. Här ger vi några exempel på när det kan vara vanligt att behöva ta ett privatlån: köpa en ny bil, betala en dyr tandläkarräkning, täcka reparationskostnader på bilen, inköp av nya vinterkläder till hela familjen, nya glasögon, skönhetsingrepp, en semesterresa, nya möbler och mycket mer. Många tar även indirekt ett privatlån när de väljer att köpa en TV på avbetalning från en butik.

SMS-lån

SMS-lån eller även kallat snabblån har fått mycket kritik för att ha väldigt höga räntor om man inte betalar tillbaka pengarna väldigt fort. Det är även i många fall väldigt lätt att få låna pengar (även med betalningsanmärkning) vilket gör att lån ibland kan tas lite för lättvindigt. Ofta är lånen räntefria om man lyckas betala tillbaka pengarna inom t.ex. 30 dagar, så om man vet med sig att man klarar av att hålla detta behöver ett snabblån inte vara en dålig idé om man verkligen behöver låna pengar fort till något.

Jämför privatlån och se skillnaden mellan olika långivare, räntor och avtal och hitta det lån som passar just dig bäst.

Publicerad 2015-03-26