Kreditkort - Fördelar och nackdelar

Ett kreditkort är en variant av ett kontokort, på samma sätt som ett vanligt bankkort utan kredit också är det. När du handlar med ett kreditkort betyder det att du tillfälligt lånar pengar av någon annan, vanligtvis en bank eller ett låneinstitut, och du betalar helt enkelt av hela eller delar av köpet när din månatliga kreditkortsräkning kommer. För att det ska bli någon vinst för bankerna/utlåningsinstituten har de knutit en relativt hög ränta till sitt kreditkort. Det betyder i praktiken att om du inte har möjlighet att betala av din kredit när du får din räkning skjuts återstående del av skulden upp till nästa månad inklusive ränta. Med de flesta kreditkort har man ett visst antal kreditfria dagar, vanligtvis 56 dagar. Kreditkortsräntan varierar idag väldigt mycket men många kreditkort har en effektiv ränta från 9,95% och upp mot strax över 20%. Ett kreditkort kan jämföras med ett vanligt privatlån.

Kreditkorten blev ett nytt fenomen i samhället på 1950-talet när en amerikan vid namn Frank McNamara fick en idé om att det skulle gå att handla på kredit och betala för varan lite senare. Frank startade senare företaget Diners Club vilket är ett välkänt kreditkortsföretag.

Åsikterna går ibland isär angående om det är bra eller dåligt att äga ett kreditkort. Betalningsformen passar inte alla och man måste ha lite disciplin för att inte köpa allt för mycket på kredit, bara för att inse att man inte har tillräckligt med pengar för att betala räkningen när den väl kommer. Det kan å andra sidan vara riktigt förmånligt att ha ett kreditkort i dagens samhälle. Oftast är de försäkringar man får på köpet snäppet bättre än de för vanliga bankkort och i många fall finns det möjligheter till att få bonusprodukter, resor eller t.om. rena kontanter tillbaka när man använder kreditkort. Det kan också vara en skön räddning om man någon enstaka månad råkar komma i lite ekonomisk obalans på grund av exempelvis oförutsedda utgifter. Oftast ges du möjlighet att själv vara med och påverka det maximal kreditbeloppet, det vill säga så mycket pengar som du kan handla för på kredit. Detta belopp står oftast i relation till din inkomst men kan självklart begränsas om man inte har behov av en högre kredit.

Många blir lätt skrämda av uttrycket ränta-på-ränta som innebär att ju längre tid det går innan du betalar av en kredit, desto mer ränta läggs det på och ganska snart får du även betala ränta på räntan vilket resulterar i en ökad kostnad som många gånger inte står i paritet till originalköpet. Som exempel kan nämnas att du köper en dator för 5000 kr. När din kreditkortsräkning kommer har du endast möjlighet att betala av 2500 kr. Återstående belopp på 2500 flyttas fram till nästa månad tillsammans med ett räntepåslag. Om du då inte har möjlighet att betala detta belopp måste du minst betala räntan på detta samtidigt som ny ränta läggs på din kreditskuld, därav ränta-på-ränta-effekt.

Sammanfattningsvis vill vi belysa att det kan vara väldigt bra att vara ägare till ett kreditkort men att det är mest fördelaktigt om man egentligen aldrig utnyttjar delbetalning och uppskjutande av betalning mer än de räntefria dagarna.

Använd Bankbetyg för att jämföra kreditkort och hitta det som passar dig bäst.

Publicerad 2015-03-18