Sparränta

Sparränta är den procentsats som du får på ditt sparade belopp när du lånar ut dina pengar till en bank eller annat finansiellt institut. Precis som andra typer av räntor kan sparräntan vara både rörlig och fast. Det vill säga att räntan kan vara låst vid en procentsats under en viss period, eller vara helt obunden och variera med tiden. Vilken ränta du får på de pengar du sparar kan variera väldigt mycket. Bland annat kan räntan variera beroende på hur du väljer att spara dina pengar och om du väljer att binda dem eller inte. Man brukar exempelvis nästan alltid få en högre sparränta på de pengar som man långtidssparar och binder upp jämfört med pengar som endast sätts undan för en kort stund och som man vill ha möjlighet att kunna ta ut när som helst.

Hur sparräntan ser ut är olika från bank till bank och varierar också beroende på de villkor som finns och gäller. Som exempel kan räntan skilja sig väldigt mycket beroende på om sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin. Detta betyder att om banken mot all förmodan skulle gå i konkurs så går staten in och garanterar (upp till en viss summa) att du inte förlorar några pengar.

Det finns många olika sätt som man kan spara sina pengar på. Det vanligaste är att ha pengarna på ett vanligt bankkonto, något som tyvärr ofta inte är särskilt fördelaktigt då räntan allt som oftast är låg. De flesta banker har något typ av konto med lite högre ränta på, och det finns också många nischade banker som riktar in sig just på sparkonton. Dessa banker kan i de flesta fall ge en högre ränta och det är därför alltid värt att kolla upp och jämföra sparkonton innan man bestämmer sig.

Räntan du får på dina pengar är en form av betalning för att banken får låna dessa pengar av dig. Ju mer pengar de har att arbeta med desto bättre är det för banken. Låser du dina pengar på ett visst antal år vet alltså banken att de kommer kunna arbeta med dessa pengar under en viss tid och på så vis kommer de även kunna erbjuda dig en högre ränta. Enkelt sagt så får du en högre belöning för att de får använda dina pengar under en längre period.

Den bästa sparräntan för ett obundet konto är i dagsläget 1,95% från Santander eller 7% från Qred utan insättningsgaranti. Kan du istället tänka dig att binda pengarna i två år får du en ränta på 3,16% från Collector eller på 10% från 24Spar utan insättningsgaranti. Jämför sparränta för 279 olika sparkonton på Bankbetyg.se

Publicerad 2015-04-03